Idrottshallen - 1936

Den 10 maj 1936 invigdes idrottshallen och det var ovanligt på den tiden för ett litet bruksamhälle att ha en egen hall. Det verkade nästan som en trend i Halland att vid denna tid bygga tennishallar. Kungsbacka fick sin 1934, Halmstad året därpå och Falkenbergs tennishall, den berömda "ostkupan", byggdes 1936. Men ingen blev nog så ståtlig som Gamla hallen.

Upprinnelsen till hallbygget var att Hylte behövde ett varmbadhus. Men innan planerna hann realiseras höjdes kommunala röster för en kombination av badhus och gymnastiksal. Hylte bruks AB: s direktör Olof Bildt slog inte dövörat till, för han hade stor förståelse för ungdomens fysiska fostran. Han var ju den drivande kraften bakom tennisbanornas och idrottsplatsens tillkomst.

Så kom då den röda tegelbyggnaden till. Byggnaden lyste vackert mot de vita björkarna och hade en entrétrappa som fick en att tänka på ett större konserthus. Utrymmena var frikostiga med måtten 50 gånger 18 meter och räckte även till handboll. I salens ena kortända byggdes en scen av större dimension. På ömse sidor scenen lät man konstnärligt utsmycka väggen med idrottsmotiv. Bastu, karbad, duschrum och omklädningsrum ordnades på ett ändamålsenligt sätt. Läktaren placerades i ena kortändan över entréhallen, vilket ju var praktiskt sett ur utrymmesskäl, men olämpligt ur åskådarsynpunkt om man ska anmärka på något.

Hallen ritades av stadsarkitekt A F Wetterqvist, Halmstad. Golvet var gjort av bokparkett. Virket var hämtat från Brukets egna skogar på Göingeholms gods i Skåne och sedan förädlats av AB Träindustri i Burseryd.

På invigningsdagen, en söndag, flödade solen och samhällets flaggor vajade i den ljuva vårvinden. Hallens läktare var sprängfylld med åskådare. Hyltebruks egen musikkår med nya blankpolerade instrument spelade från scenen medan agerande gymnaster, folkdansare och skolflickor i färgglada dräkter med fanor i spetsen marscherade in. Skogsinspektor Peder Hammarskjöld läste invigningsprologen och direktör Bildt höll invigningstalet varefter landshövding Hilding Kjellman förklarade hallen invigd.

Sedan följde uppvisningar slag i slag och publiken fick en liten försmak på vad hallen skulle användas till. Folkskollärare Bertil Bergkvist ledde en grupp barngymnaster samt en 18-mannatrupp gymnaster från Hyltebruk. Bergkvist dirigerade även Hyltebruks manskörs framträdande.Gymnastik på hög nivå blev det när en elittrupp från Halmstad under ledning av gymnastikdirektör Pelle Lundberg tog hallgolvet i besittning. Ett populärt inslag i programmet var folkdansarna. Företrädda av fyra fiolspelmän tågade de in och på ett rutinerat sätt framförde de ett flertal nationaldanser. Uppvisningarna avslutades med en dubbelmatch i tennis. På ena sidan nätet stod de i Hylte välkända HylteBnisprofilerna Henry Magnér och Martin Nerfeldt. De mötte lika välkända Albert Österrberg och Thorvald Svensson och lyckades vinna med 6-2, 6-1.

Då uppvisningarna var slut fick hallen en ny uppgift och gjordes om till bankettsal. 70 personer medlandshövding Kjellman i spetsen bänkade sig vid ett jättestort bord mitt i hallen. Bland de inbjudna fanns representanter från pappersindustrin och Färgaryds kommun. Hallands idrottsförbund representerades av rektor Gösta Malmgren, Falkenberg, och Hallands gymnastikförbund av kapten Urban Hjärne, Halmstad. Det blev återigen tal, medaljutdelning och leverop.

Så var den högtidliga invigningen över och hallen kunde i fortsättningen tas i bruk för sitt egentliga syfte, en tummelplats för gymnastik och ungdomliga kämpalekar.

GÖSTA ERIKSSON / Hallandsposten 20060510

tillbaka